vineri, 30 aprilie 2010

Un moment greu!

Vorbeam într-o postare anterioară despre imaginea instituţiei în media şi iată că, la nici două zile, sistemul penitenciar traversează o nouă criză mediatică majoră.
În astfel de momente grele, noi toţi ar trebui să dăm dovadă de unitate şi să transmitem opiniei publice un mesaj de încredere.
Este simplu să ne apărăm aruncând vina unii pe alţii, este simplu să ne retragem în carapacea noastră, adoptând o atitudine de lipsă de interes. Trebuie să ne pese de noi. Trebuie să înţelegem că asemenea situaţii ne fac rău pe termen lung. S-a putut observa destul de clar cât de rău ne-a afectat criza Gorbunov, care, chiar şi la peste un an distanţă, dăinuie în memoria opiniei publice şi a mediei.
S-a greşit! Este evident că o liberare eronată este un eveniment destul de grav. Este clar că cineva a greşit. Că a greşit doar instanţa de judecată, că am greşit, poate, şi noi, asta nu are importanţă. Eroarea s-a produs. Din tot acest eveniment, va trebui să tragem nişte învăţăminte, cum ar fi :
- să conştientizăm faptul că liberările eronate, situaţia unor aşa zise VIP-uri sau modul de acordare a unor lucrări fără licitaţie reprezintă subiecte de presă cu impact major în ochii opiniei publice ;
- să conştientizăm importanţa şi rolul purtătorilor de cuvânt ;
- să conştientizăm faptul că trebuie să ne îmbunătăţim comunicarea externă, dar mai ales pe cea internă ;
- să învăţăm să ne asumăm responabilitatea faptelor noastre, indiferent de gravitatea consecinţelor pe care acestea le produc ;
- să fim uniţi şi să înţelegem că toţi suntem răspunzători pentru imaginea instituţiei noastre ;
- să conştientizăm că avem nevoie de un plan de gestionare a crizelor mediatice.
Nu pot trece fără să comentez peste un alt aspect, şi anume modul de acţiune al „binevoitorului” care a trimis e-mail-ul redacţiei Ora de foc, în care sesiza faptul că directorul unui penitenciar îşi construieşte o casă, folosindu-se de forţă de muncă contractată de la unitatea pe care o administra.
Oare a procedat bine? Oare nu ne-a făcut rău tuturor? Atacul este “fair play”?
Eu cred ca nu a procedat bine şi cred că a lovit în imaginea tuturor. Din dorinţa unor oameni de a se răzbuna pe unii şefi sau din dorinţa altora de a promova călcând pe cadavre, ajungem în situaţia în care ne va arăta lumea cu degetul pe stradă – “Uite-i şi pe ăia de lucrează la puşcării. Au salarii babane şi fac avere punând hoţii să muncească pentru ei!”.
În postarea anterioară spuneam că este trist că suntem forţaţi să căutăm tot soiul de soluţii să găsim fondurile atât de necesare acoperirii nevoilor sistemului în care activăm.
Una din soluţii a fost şi cea care permite angajaţilor sistemului penitenciar să contracteze, în folos propriu, forţă de muncă de la penitenciar. Au fost colegi care s-au plâns că nu cunoşteau că au această posibilitate şi acuzau conducerea A.N.P. că nu i-a informat. Greşit ! Nu A.N.P. trebuia să le comunice, ci conducerea unităţilor din care fac parte. Directorul unităţii şi şefii de compartimente trebuiau să aducă la cunoştinţa personalului din subordine prevederile unei asemenea decizii. Iată de ce spun că trebuie să ne îmbunătăţim comunicarea internă.
Mai trebuie să înţelegem ceva. Trebuie să înţelegem că nu oricine poate relaţiona cu presa. Avem purtători de cuvânt. Să-i apreciem cum se cuvine. Trebuie să înţelegem că doar directorul general, ca exponent al instituţiei şi purtătorii de cuvânt sunt cei care ar trebui să vorbească în numele instituţiei şi al lucrătorilor din sistem. Informaţiile pe surse şi liderii de opinie informali pot dăuna imaginii noastre, chiar dacă nu asta este intenţia lor.

Voi ce părere aveţi?

Cu deosebită consideraţie,
Muninn.

14 comentarii:

Pruteanu spunea...

"Cunostinta", nu "cunostiinta", vă rog!

Muninn spunea...

Corectat. Multumesc!

Anonim spunea...

Muninn, continui în acelasi stil de blogger de partid. "Dai în mine, dai în fabrici si uzine" e o tehnică a vechilor comunisti. Poate că e-mail-ul respectiv nu a fost cea mai bună metodă, poate că nu a fost niciun e-mail sau poate că greseala a fost a conducerii ANP. Ultima variantă e exclusă?

În ceea ce priveste liberarea eronată, suntem oameni, se poate întâmpla să gresim. Doamne fereste! Se poate întâmpla oricui. Când gresim, ne asumăm greseala noastră, atâta câtă este, nu mai mare, si mergem mai departe.

Modul în care P. Gherla si sistemul penitenciar au fost reprezentate de cei doi directori, însă, a fost lamentabil.

Muninn spunea...

Conform afirmatiilor domnului Ursu, s-a primit un e-mail. Nu contest ca putem gresi. Doar cine nu munceste, nu greseste. Trebuie sa avem, insa, taria de caracter si sa ne asumam aceste greseli. Sunt de acord ca ar fi fost mai bine daca pe post ar fi intrat purtatorii de cuvant.

La faza cu blogger de partid, nu sunt de acord. Suntem dezbinati si asta e realitatea. Toti bloggerii ar trebui sa contribuie sa refacem unitatea si sa lucram impreuna la imagine. Aruncatul cu pietre nu aduce nimic bun.

Anonim spunea...

Sunt două situatii diferite. Greseala ANP e premeditată si prostească (mă refer la conflictul de interese), greseala P. Gherla e una care se poate întâmpla oricui, la un moment dat.

Muninn spunea...

Nu vad gresala ca fiind una premeditata, iar prostească e un termen mult prea dur. Intentia este una buna. Toti vrem bani, iar orice banut obtinut contează. Ducem lipsa de beneficiari, iar asta e un lucru cert. Conducerea ANP s-a gandit ca banii obtinuti pe aceasta cale sunt buni si asa si este, asa ca au dat o decizie in acest sens. Eu cred ca directorul P. Gherla a gresit solicitand. S-a expus in mod gratuit. Oricare alt angajat ar fi cerut, nu ar fi fost o problema, dar directorul?....mare eroare...

Anonim spunea...

Si crezi ca purtatorii astia de cuvant sunt chiar asa buni? Sa lasam totul in vorbele lor? Pe ce criterii au fost selectionati, stii cumva? Ai auzit de omul potrivit la locul potrivit? purtatorul de cuvant, in cele mai multe penitenciare, e omul ales sa faca aceasta treaba pentru ca nimeni altcineva nu o facea. Inca un post pentru pilosi, cam asa ceva...Ce studii au acestia, stii? Hai sa nu exageram! Stii ca unii nu sunt in stare sa lege doua vorbe?

Anonim spunea...

Unde mai pui că unii sunt chiar agramati...

Anonim spunea...

Adica vrei sa spui ca doamna Cenusa nu era in stare sa explice ce si cum ? Te inseli. La cate carti de Coelho a citit ea, facea fata cu brio. Ce daca a facut o facultate care nu are nimic in comun cu sistemul penitenciar? Doar nu e singura.

Anonim spunea...

Nu s-a primit nici un mail. Se știa cu ceva timp înainte ce subiecte se vor aborda. Sindicalistul din studiou este capul. El vrea putere cu orice preț,e orbit de ea. Mai e unul, băiat cu ochi albaștri. A fost un scandal mediatic crest de ei, se voia un atac asupra lui Pop, nici el nevinovat. Incidentul, din punct de vedere instituțional era unul închis deja. Dar...

Anonim spunea...

Am inteles ca acest blogg se vrea a fi fara atacuri personale sau institutionale. Chiar nu putem in comentariu sa sugeram si solutii pentru noi fara a mai face referire, la unul sau la altii?
Sigur ca este la moda sa folosim media . Dar hai sa o folosim pentru noi si nu impotriva noastra, pentru ca pana la urma asta s-a intamplat. Cazul POP se poate rezolva si in alt mod. Trebuie sa punem in balanta tot cu bune si rele la fiecare. Oare cati din noi in momentul de liniste isi numara si faptele bune? Ati incercat oare?
Sigur ca greseli facem cu totii poate chiar condusi de buna intentie.Trebuie sa separam intentia de neatentie .
Da, si neatentia costa dar nu trebuie platita cu acelasi pret.
Asa cum citeam pe un alt blogg, ne-am saturat sa privim un singur televizor.
Dar ce facem noi ca sa putem privii si la un alt televizor? Stam doar si ne vaitam, criticam dar fara a prezenta alternative.
Pentru anonim 22.47
Cat de bine cunosti din activitatea d.nei Cenusa stimate coleg?
Oare tu ai facut ceva bun ca sa meriti sa critici? Ai aceasta calitate?
Nu stiu, de aceea nici nu vreau sa intru in conflict cu tine . Si asta nu ca imi este teama, ci pentru ca nu meriti.

Anonim spunea...

pentru 2 mai 2010, 11:15

Stimate coleg, fără a fi anonimul de la 22.47, te întreb:
Cum poate apăra interesele ANP cineva care contribuie esențial la apariția acelui scandal mediatic?
De fapt mai poate apăra vreodată acele interese?
Acum nu vorbim despre vre-o persoană, ci despre un principiu.

Anonim spunea...

Unii dintre noi, din dorinta de as spune nemultumirea, apeleaza la presa.Presa,parghie in stat,a gasit "vinovatii" crizei.Justificarea,luati pe neasteptate,lasa de dorit.
N-ar fi prima oara.
De ce asa?
O stiu cei ce dau ocazia ca din tantar sa se faca armasar!
Bine pentru ei,nemultumitii?

22.47 spunea...

V-a sarit mustarul destul de usor, stimate domnule coleg. Se pare ca vreti dreptate dar numai cat sa va convina. De raspundere si alte chestii legate de aceasta notiune ati auzit? Sau sunteti justitiar 4x4 gen 4 cuburi de gheata cu 4 sute de coniac?