marți, 27 aprilie 2010

Despre împuterniciri - pro şi contra

Bună dimineaţa, stimaţi colegi!

Am greşit când am crezut că avem o problemă de imagine. N-avem! Sau dacă avem, nu prea avem soluţii. Cel puţin, asta reiese din "multitudinea de comentarii si propuneri" aferente postării anterioare. Glumesc acum! Postarea a prezentat interes, dar nu pe cât mi-aş fi dorit să văd. Începutul, deşi timid, sper eu să fie totuşi promiţător. Ştiu că există resurse, dar mi-ar plăcea să le şi văd expuse. Sunt convins că ar fi multe persoane interesate să le vadă.
Astăzi, vom dezbate o altă temă de interes major, şi anume : "Împuternicirile - avantaje şi dezavantaje."
Împuternicirile au dat naştere unor discuţii aprinse, mai mult sau mai puţin argumentate, orientate, de regulă, pe anumite persoane. Haideţi să vedem, împreună, dacă această practică, destul de uzuală în ultimii ani, este greşită sau nu.
În rândurile ce urmează, o să prezint modul cum văd eu această modalitate de a acoperi funcţiile de conducere vacante. Desigur că este vorba de părerea mea, dar mi-aş dori să aflu care sunt şi părerile voastre cu privire la acest subiect.
În ultimii ani, împuternicirile au devenit o modalitate facilă pentru diriguitorii sistemului administraţiei penitenciare de a ocupa funcţiile de conducere vacante. În opinia mea, a împuternici un om ce îndeplineşte o funcţie de conducere ale cărei atribuţii exced fişei postului său, este un lucru corect şi moral. Este normal ca un ofiţer de execuţie ce îndeplineşte atribuţii de şef serviciu, să fie remunerat la fel de bine ca un titular al unui asemenea post. Nu poţi să ceri unui om să se dedice unei funcţii, dar fără să-l cointeresezi şi material. Ar fi şi păcat.

Vorbeam despre avantajele şi dezavantajele împuternicirilor, atât cât pot eu vedea. Aşadar,

Avantaje:
- o modalitate facilă de a găsi omul potrivit, la locul potrivit ;
- posibilitatea de a corecta o problemă datorată împuternicirii unei persoane care, ulterior, dovedeşte că nu prea are ce căuta pe acea funcţie ;
- posibilitatea de a crea echipe sudate prin împuternicirea pe funcţii cu oameni compatibili cu restul echipei şi, mai ales, compatibili cu viziunea managerului ;
- efortul financiar mai scăzut, dar e drept că diferenţa este infimă.

Dezavantaje :
- crează animozităţi în rândul ofiţerilor, fiecare considerându-se capabil în a ocupa el acea funcţie de conducere şi apreciind că persoana aleasă pentru a fi împuternicită a fost aleasă pe alte criterii decât cele de performanţă ;
- nu conferă suficientă autoritate persoanelor împuternicite pe funcţii de conducere, acestea nefiind la fel de respectate precum titularii ;
- persoanele împuternicite au tendinţa de a căuta să nu supere pe nimeni prin deciziile luate, de teamă că, la expirarea împuternicirii, se vor întoarce în rândul celor pe care i-au coordonat ;
- crează o problemă de imagine conducerii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, precum şi directorilor de unităţi, existând ipoteza că persoanele împuternicite ar fi pila unui conducător sau altul ;
- se acoperă un gol, dar se crează un altul, iar deficitul de personal rămâne;
- încărcătura de sarcini a persoanelor din execuţie creşte, aceştia primind spre soluţionare şi lucrările ce aparţineau persoanei împuternicite.

Deşi mai puţin numeroase decât dezavantajele, opinez că avantajele identificate sunt mai importante. Totuşi, nu pot remarca un aspect neglijat până în prezent. În opinia mea, după o perioadă de 6 luni de împuternicire a unei persoane pe o funcţie de conducere, ar trebui să fie făcută o evaluare profundă a modului în care acea persoană a reuşit să se achite de sarcinile funcţiei, precum şi a modului în care aceasta s-a relaţionat atât pe verticală, cât şi pe orizontală.

În prezent, această evaluare este făcută doar de manager, care cere, dacă cere, şi părerea membrilor consiliului de conducere. Solicitarea este oricum pur formală, membrii consiliului de conducere apreciind că oricum nu sunt în măsură să-l evalueze, din punct de vedere profesional, pe candidatul la împuternicire şi merg astfel pe mâna directorului de unitate.

Din punctul meu de vedere, o echipă formată din titulari de funcţii de conducere, desemnată în acest sens, ar putea să evalueze mult mai obiectiv activitatea atât profesională, dar şi pe cea în sfera relaţionării cu inferiorii şi superiorii. O echipă formată din 3 sau 5 şefi de birouri ori servicii, poate chiar de la unităţi învecinate, lăsată 1-2 ore pe zi timp de o săptămână, ar putea să-i contureze directorului o imagine mult mai clară asupra activităţii desfăşurate de un funcţionar ce a fost împuternicit 6 luni pe o funcţie similară.

Evaluarea ar putea consta în urmărirea gradului de îndeplinire a atribuţiilor prevăzute de fişa postului şi, prin sondaj, discuţii individuale cu subordonaţi ai celui evaluat ori prin aplicarea unor chestionare anonime. Având în vedere costurile, cred că o evaluare făcută de o echipă ce lucrează în acelaşi sector de activitate cu cel evaluat, dar din alte unităţi, este utopică. Ar rămâne varianta cu echipa constituită la nivelul unităţii, însă problema ce se ridică este că aceasta ar fi constituită şi din micromanageri din sectoare de activitate ce nu au legătură cu sectorul celui evaluat.

Totuşi, având în faţă fişa postului şi legislaţia aplicabilă domeniului de activitate al candidatului la împuternicire, n-ar fi o misiune imposibilă pentru echipa de evaluatori. Cred că o asemenea evaluare, făcută imediat după primele 6 luni de împuternicire, ar putea scuti sistemul de multe probleme. Imaginea pe care ti-o dă o astfel de evaluare este una cu mult mai completă, decât una bazată pe faptul că cel propus la o nouă împuternicire, în opinia directorului, s-a achitat cu bine de sarcini.

Subiectivismul managerului ar fi cu mult diminuat, iar dezavantajele împuternicirilor s-ar diminua numeric foarte mult.

Totuşi, expunerea de mai sus este o opinie pur personală. Mi-ar plăcea să aud şi alte argumente, fie pro, fie contra.

Voi ce credeţi? Sunt utile împuternicirile? Dacă da, de ce da? , dacă nu, de ce nu?.


Vă mulţumesc pentru atenţia cu care aţi urmărit aceste rânduri!

Cu deosebită consideraţie,

Muninn.


P.S. : Nu uitaţi, vă rog, de invitaţia lansată într-o postare anterioară, de a veni şi voi cu articole, cu idei şi propuneri de calitate. Adresa de mail muninn2009@yahoo.com vă stă la dispoziţie.

19 comentarii:

Anonim spunea...

Muninn, esti plictisitor rău. Pe bune. Temele sunt expirate rău, articolele sunt prea lungi. Chiar si greselile gramaticale sunt plictisitoare. Mă duc la culcare. Dacă mai continui asa, nu mai intru deloc.

Muninn spunea...

Atat pot eu, atat fac! Daca dumneavoastră aveti idei mai bune sau postari mai putin plictisitoare, vă aştept cu mare plăcere pe mail. Vă vor fi publicate!

Anonim spunea...

@27 aprilie 2010, 23:59
Subscriu si eu!

Asa se facea pe vremuri, "invatamantul de partid"! D-aia s-a ales si praful!

( asa va fi si cu blogul asta) Dar ...Muninn, ne va multumi! El ne multumeste aiurea,la tot pasul! Cum incepe,asa sfarseste!

Muninn spunea...

Daca a va multumi, va deranjeaza, atunci dumneavoastra puteti sa faceti abstractie de multumirile mele. Pur si simplu, ignorati-le! Mie mi se pare un lucru de bun simt sa multumesti celor care fac un efort si isi dedica din timpul lor sa-ti citeasca postarea. E un semn de respect pentru ei. Daca dumneavoastra il vedeti altfel....nu-mi ramane decat sa sper ca ceilalti le apreciaza. La revedere!

Anonim spunea...

@ Muninn

De multumiri false si de "respect" suntem umpluti in fiecare zi. Postarile tale seamana cu niste raportari catre ANP. Iti intra cumva in fisa postului?

Anonim spunea...

CoMuninnsm!

Muninn spunea...

Pentru anonimii de la 07.18 si 07.26, defapt unul si acelasi.

Stimate coleg ori stimata colega,

Aveti ceva de spus si despre subiectul postarii? Parerea dumneavoastra despre multumiri si falsul respect ar putea constitui subiectul unei alte postari, insa eu nu ma pricep sa o formulez. Daca dumneavoastra va puteti argumenta aceasta pozitie, eu sunt gata sa va sprijin in a v-o face cunoscuta. Va rog sa ramaneti ancorat in subiect si, daca aveti ceva pertinent de spus, sa reveniti cu unul sau mai multe comentarii.
Va multumesc!

Anonim spunea...

Misto dezbatere!

Tora ! Tora ! Tora ! spunea...

Cei numiti in functii de conducere inainte de...,sunt buni manageri?
Evaluarea activitatii celor ce evalueaza imputernicitii,cine se va pronunta ca sunt cei indreptatiti s-o faca?
Cred ca ne invartim in jurul cozii!
Criteriile sunt bune. Cine va lua decizia, fara sa fie suspectat de nepotism?

Tora ! Tora ! Tora ! spunea...

O intrebare:poti executa sarcini de sef ,doar prin decizie?Daca da,de ce o faci sau pentru cat timp?

klauss spunea...

Nu fac parte din sitem, dar anumiti oameni m-au obligat prin postarile lor sa le urmaresc.Este trist cand vezi cum nonvalorea se impune prin superficialitate chiar si in acest mediu virtual.Comunitatea A.N.P. nu este cu nimic diferita de societatea in care traim.Este evident ca astfel de articole nu nu ii va multumi pe acesti "manelisti" de penitenciare.
Muninn incearca altceva de genul: Imputernicirea lu.....ar trebui retrasa deoarece fura,injura sau...
Sincer sper sa ai puterea sa continui.Bafta!

Anonim spunea...

Muninn.
Am citit cu interes articolul , respect punctul tau de vedere din articol dar nu pot sa nu am o parere .Consider ca intotdeauna comunicarea si dezbaterile pe o tema sau alta sunt constructive problema este sa fim echilibrati sa acceptam si alte pareri .

1.Conform Legii 293
ART. 5
Exercitarea funcţiei publice din sistemul administraţiei penitenciare se conduce după următoarele principii:
c) egalitatea şanselor, pe baza meritelor şi capacităţii profesionale;
d) responsabilitate şi imparţialitate;
Solicit un raspuns pertinent si la obiect domnule Muninn la urmatoarea intrebare :
1.Care sunt criteriile stabilite prin reglementari legale in vigoare care stau la baza unei imputerniciri ???
Chiar daca ar exista stabilite criterii pentru imputernicirea unui functionar intr-o functie de conducere,cea ce nu este cazul, exista posibilitatea ca acele criterii sa le indeplineasca mai multi functionari si ca atare nu poti alege unul ,doar printr-un act de discriminare a celuilalt .


DECLARAŢIA UNIVERSALĂ A DREPTURILOR OMULUI


ART. 7
Toţi oamenii sînt egali în fata legii şi au, fără nici o deosebire, dreptul la o egala protecţie a legii. Toţi oamenii au dreptul la o protecţie egala impotriva oricărei discriminări care ar viola prezenta declaraţie şi impotriva oricărei provocari la o asemenea discriminare.

LEGE nr. 188 din 8 decembrie 1999

ART. 1
(2) Scopul prezentei legi îl constituie asigurarea, în conformitate cu dispoziŃiile legale, a unui serviciu public stabil, profesionist, transparent, eficient si impartial, în interesul cetăŃenilor,precum si al autorităŃilor si instituŃiilor publice din administraŃia publica centrala si locală.


DIRECTIVA CONSILIULUI
din 27 noiembrie 2000
de creare a unui cadru general în favoarea tratamentului egal privind ocuparea forţei de muncă şi condiţiile de muncă

In concluzie cu respect pentru d-voastra si atributiile care le indepliniti in functia pe care o ocupati aceasta este parerea mea , parerea unui om onest,cinstit, impartial ,obiectiv si dispus la dialog pe orice tema.

Pentru ocuparea unui post de conducere trebuie organizat concurs si nu imputerniciri,deoarece se incalca grav principiile egalitati de sanse acest lucru se numeste discriminare.
Daca doriti exemple concrete astept o cerere.

Cu respect ,

Muninn spunea...

@Tora Tora Tora - Da, executi sarcini de sef doar prin decizie. O faci pentru a demonstra ca poti. Ii dai posibilitatea managerului de a vedea daca s-a inselat sau nu cu privire la capacitatea ta. E o perioada de proba, in opinia mea. Ea tine pana managerul se convinge daca ai sau nu calitatile necesare pentru post. Daca le ai, se propune imputernicirea, daca nu, se cauta o alta persoana.

@Klauss - Speranta moare ultima. Eu cred in colegii mei. Printre nonvalori sunt o multime de oameni bine pregatiti, inteligenti, cu mult suflet. De la ei astept si eu reactii, astept postari, astept implicare. Sper ca se vor trezi si se vor implica.

@Anonim 00.34
Stimate coleg,
Iti inteleg pozitia si, in principiu, sunt de acord cu ea. Totusi, nu se pot organiza concursuri de 10 ori pe an, nu se pot organiza concursuri dupa fiecare vacantare a unei functii de sef birou, sef serviciu, director adjunct samd. Apoi, nu poti lasa un post liber pana cand vei reusi sa ai fondurile necesare organizarii unui concurs. Cineva trebuie sa preia, pana la concurs, sarcinile functiei de conducere vacantate. Cum sunt alesi cei propusi pentru imputernicire? Aici e greu de dat un raspuns. De principiu, se poarta discutii intre directorul unitatii si directia de specialitate din ANP, in a carei coordonare se afla postul respectiv. Deocamdata, asta e cam singura solutie. Mi-as dori sa stiu cum vezi tu rezolvata problema.

Cu stima,

Tora ! Tora ! Tora ! spunea...

Da,asa ar fi corect!

Anonim spunea...

Este atat de simplu...
Si "imputernicirile" pe post,ar putea fi ocupate...TOT prin...CONCURS!

Apoi,cand permite Guvernul,postul se va ocupa prin concurs!

Muninn spunea...

@anonim 09.37

Da! E o idee foarte buna. S-ar putea organiza un concurs la nivel de unitate. Poate ca vor citi si sefii nostri si vor prelua ideea. Oricum, voi cauta sa o promovez intr-o oarecare forma.

Anonim spunea...

Pentru Tora!
Buna ziua stimate domn/doamna
Consider ca mentinerea intr-o functie de coducere prin decizie trebuie sa fie clar pe o perioada strict determinata.
Am auzit de situatii in care subordonatul a ajuns seful sefului sau. Intrebare .
Cum isi indeplineste atributiile profesionale? Are capacitatea necesara gestionarii unor situatii de conflict?
Desigur ca de aici putem supune dezbaterii mult mai multe aspecte.
Ex.- de ce seful sau nu a primit gestionarea unor functii de top management ?

Anonim spunea...

Pentru 9.37
Consider ca nu trebuie concurs pentru imputerniciri, acesta fiind pe o perioada determinata.
Poate un exmen profesional ar fi suficient.Acest sistem - examinare profesionala, s-a practicat de catre conduceri mai vechi din ANP(la paza) si cred ca a dat soluti. Mai mult chiar a identificat oameni capabili.
Uneori renuntam doar ca vrem sa inlaturam ce este vechi sau sa aratam ca suntem mai buni fata de cei anteriori.

Anonim spunea...

Bravo 00:34

Mare dreptate ai .
Cel mai bun punct de vedere .
Ne meritam soarta