duminică, 25 aprilie 2010

În atenţia colegilor din pentienciare!

MANIFEST

Stimaţi colegi,

Postarea de debut a blogului nu ne caracterizează. Ea a fost concepută pentru ca oricine din sistem să realizeze cât de uşor este să arunci cu noroi în oameni, în colegi, fără probe, doar pe baza unor simple speculaţii. Vă garantăm că nu vom mai cădea în această capcană, cu toate riscurile ce decurg de aici. Spun riscuri pentru că am observat că o bună parte a colegilor noştri se bucură de fiecare dată când cineva este luat la ţintă, deci există riscul ca acest blog să nu fie la fel de citit ca haznaua sistemului penitenciar. Oricare dintre noi putem deveni ţinte, inclusiv cei care s-au complăcut până în prezent în această mocirlă. Exemplul s-a putut observa din prima postare. Asta a fost menirea ei.

Stimaţi colegi,

Mă adresez oamenilor de bine din sistem, oamenilor care cred şi sigur au ceva de spus. Mă adresez tuturor celor care vor să pună umărul ca sistemului administraţiei penitenciare să-i fie bine. Mă adresez oamenilor culţi, oamenilor citiţi, oamenilor inteligenţi, fie că sunt agenţi, fie că sunt ofiţeri.

Sistemul penitenciar are peste 12.000 de angajaţi. Vreau să cred că mai mult de jumătate din acest număr sunt oameni educaţi, oameni cu bun simţ. Cu toţii ne confruntăm cu greutăţi acolo unde muncim, indiferent că facem parte din sectorul operativ, din reintegrare socială, logistică ori prevenire. Suntem expuşi, zi de zi, unor pericole imense. Există riscul să fim luaţi ostateci, să fim agresaţi (nu există zi în care cel puţin un coleg să nu fie agresat cel puţin verbal).

Trebuie să facem ceva!

E uşor să aruncăm vina pe şefii noştri, pe Directorul general şi pe adjuncţii săi. E uşor să cerem soluţii, dar să nu venim cu nicio propunere în acest sens. Vreau să cred că în acest sistem există oameni capabili, descoperiţi sau încă nedescoperiţi, oameni care pot veni cu idei, cu propuneri de îmbunătăţire şi eficientizare a activităţii grele pe care o desfăşurăm.

Avem o şansă extraordinară. La conducerea sistemului, ca niciodată în ultimii mulţi ani, se află oameni care s-au ridicat din rândul nostru, oameni capabili, oameni instruiţi. Avem un Director general doctor ce este la curent cu toate realităţile sistemului penitenciar românesc. Ca orice om, şi domnia sa este supus greşelii. N-ar mai fi om altfel.

Haideţi să informăm conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor cu aspectele ce necesită reglementate, cu erorile pe care sunt pe cale să se producă, dar fără patimă şi fără jigniri, aşa cum marea majoritate dintre noi ştie să o facă, cu bun simţ, cu eleganţă şi cu diplomaţie. Am observat un lucru extraordinar. Atunci când Sindicatul Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare a luptat alături de conducerea A.N.P., s-a reuşit obţinerea de fonduri pentru sitem, de fonduri pentru personalul ce-şi desfăşoară activitatea în penitenciare.

Doresc să vă felicit, din toată inima, stimate domnule Teoroc, atât pe dumneavoastră, cât şi echipa pe care o conduceţi. Acesta este adevăratul sindicalism. Aşa trebuie să se desfăşoare lupta sindicală. Fără a accepta de bun tot ce vă pune pe masă conducerea ANP (vin şi dumnealor cu ce au la îndemână), solicitările dumneavoastră nu au depăşit niciodată acea limită de eleganţă, diplomaţie şi bun simţ la care am tot făcut referire.

Sunt probleme în sistemul penitenciar. Nimeni nu neagă asta. Sunt mulţi şi cei care încearcă să facă ceva pentru rezolvarea acestor probleme. Sunt ferm convins că împreună putem identifica soluţiile atât de căutate, împreună putem îndrepta ce este rău, împreună ne putem apăra interesele cu mult mai bine.

Haideţi să lăsăm la o parte dihonia ce a cuprins sistemul penitenciar. Nu suntem duşmani. Fiecare ne dorim să trăim mai bine, să avem bani mai mulţi, să lucrăm într-un mediu cu mult mai sigur.

Nu vom rezolva nimic doar atacând tot ce se încearcă a se construi în acest sistem penitenciar. Nu pot trece cu vederea modul de răspuns al unui lider sindical (evident. Din categoria „aşa nu!”), care, cu o agresivitate ieşită din comun, atunci când nu mai are argumente, ameninţă cu instanţele de judecată.

Oameni buni,

Tara noastră trece prin criză. Lumea întreagă se confruntă cu o criză economică fără precedent. Nici sistemul penitenciar nu poate fi o excepţie. Este evident că banii lipsesc. Trebuie căutate soluţii şi, împreună, cred cu tărie, le vom găsi.

Am o mare rugăminte la dumneavoastră, stimaţi colegi. La dumneavoastră cei care gândiţi. La dumneavoastră cei care aveţi idei şi aveţi soluţii. Vă rog să analizaţi, în profunzime, greutăţile pe care le întâmpinaţi la locurile de muncă, vă rog să le aşterneţi pe hârtie sub forma unor articole şi să mi le trimiteţi la adresa de mail muninn2009@yahoo.com. În măsura în care respectă acele criterii de eleganţă şi bun simţ, vă asigur că vor fi publicate. Nu vom publica atacuri la persoană. Acolo unde există probleme punctuale datorate unor manageri ce nu prea au treabă cu actul managerial, vă rog să trimiteţi aceste sesizări la adresa de mail anchete2010@yahoo.com. Sesizările nu vor fi publicate (pentru a nu ne bate joc de imaginea colegilor noştri), dar vor fi înaintate conducerii ANP sau altor instituţii cu atribuţii în acest sens, pentru verificări şi măsuri în consecinţă. Aştept de la domniile voastre articole de substanţă, articole care să demonstreze ca sistemul este populat şi cu oameni de o altă natură.

În speranţa că nu v-am plictisit prea tare, mulţumesc, din tot sufletul, tuturor celor care au avut răbdare să citească această postare până la sfărşit.

Cu deosebită consideraţie,

Muninn.

51 de comentarii:

Anonim spunea...

Felicitari! Aveam nevoie de un asemenea blog.

Huginn spunea...

Bine ati venit in blogosfera. Succes!

Muninn spunea...

Multumim frumos, domnule Huginn! Sunteti binevenit oricand cu postari de calitate.

Anonim spunea...

"într-un" mediu mai sigur...

Muninn spunea...

Conform noilor reguli academice, se permite intrun, intro, niciun, nicio, dar multumim pentru sesizare.

Cu stima,

Anonim spunea...

Niciun si nicio, da. Intrun si intro, ma indoiesc.

Muninn spunea...

Restudiind problema, ai dreptate. Iti multumesc pentru corectura. Intr-o si intr-un se scriu despartit.

Anonim spunea...

Mai fratilor,
Voi astia de la puscarii!
Chiar nu aveti ce face?
Scrisul pe net va framanta, talente ce freamata in strafunduri, sau alte... cele!?!
Ehee,de-as fi eu dl Bala!
Ce de "scrise" v-as mai da!
V-as "altoi", precum pomii, ca tot e vremea lor!

Muninn spunea...

Stimata doamna, v-am respins doua comentarii pentru ca v-ati facut inteleasa cu privire la gresita scriere a "intr-o" si "intr-un". Este suficient. V-am multumit deja. In rest, daca veniti cu elemente pozitive, constructive, va voi aproba comentariile.

Va multumesc pentru intelegere!

Anonim spunea...

De crezi ca as fi doamna?

Muninn spunea...

Asa am eu senzatia. Doar o doamna/domnisoara, in general, este atat de atenta. :) Desigur ca, in randul barbatilor, exista si exceptii.

Anonim spunea...

Observatie corecta, stimabile. Felicitari! Devii simpatic. :)

Muninn spunea...

Sper sa va si raman la fel de simpatic. Va multumesc de apreciere!

Cu stima si respect,

La donna spunea...

Sa inteleg ca blogul dumneavoastra a venit ca o replica la Penifestul celuilalt personaj mitologic? Cred ca eforturile conjugate ar avea mai multe sanse de izbanda, nu credeti?

Muninn spunea...

Desigur, telul nostru este comun. Cred ca ne despart mijloacele. Acest blog nu se doreste a fi o replica la Penifest. Repet, telul este comun. Noi intelegem totusi sa ne respectam colegii. Desigur ca putem si noi gresi. Totusi, cred ca putem mai mult decat sa ne lovim intre noi. Sunt convins ca exista resurse in fiecare dintre noi. Acest blog va fi unul de informare, de propuneri si observatii utile, elegante si de bun simt. Sper!

La donna spunea...

Şi care este ţelul dumneavoastra?

Muninn spunea...

Imi doresc sa putem prezenta problemele din sistem si intr-o alta forma, decat cea folosita pana in prezent. Imi doresc sa vad idei constructive de la colegii mei. Stiu ca in sistem exista o multime de oameni inteligenti si realizez ca ar putea sa contribuie cu multe propuneri utile. Cam asta este telul. Sa fac oamenii de bun simt, inteligenti si cu inima buna sa iasa din carapacea in care se gasesc.

Anonim spunea...

De la altoit,la lucruri serioase!

Penifestul, pana la un puct, a avut si partile lui bune!

A scos in evidenta, in primul rand nevoia de comunicare a celor din "sistemul insuficient reformat", o multitudine de probleme cu care se confrunta zi de zi cadrele, dar si speranta ca SEFII vor citi, vor lua masuri adecvate!

A fost si nu prea asa!
Sefii nu au inteles ce TREBUIA facut,nu au vazut PADUREA, din cauza "uscaturilor"!

Uscaturile fiind de fapt, mizeriile, atacurile la persoana, justificate sau nu! Ochii SEFILOR s-au injectat, precum la tauri in arena, si nu au inteles IOC pe cei multi!

Marea cea muta, care involburata fiind, s-a manifestat deseori HAOTIC pe "penifest", aruncand in DERIZORIU problemele de fond! Luptele fratricide,
v-au dezechilibrat profund! Pacat!

Daca nu ma cenzureaza admin-ii,voi mai reveni!
O seara buna,
Si bun venit in blogosfera!

Muninn spunea...

Va multumim pentru urarea de bun-venit. Va multumim si pentru comentariu. Va asteptam si cu alte comentarii.
O seara frumoasa!

La donna spunea...

De ce acum? Interventiile pro si contra Ungureanu au fost cele care au determinat aceasta reactie? De ce nu mai demult?

Muninn spunea...

Partial aveti dreptate. Nu afinitatea pro sau contra Ungureanu, cat inversunarea ce a pus stapanire pe comentatori. Realizasem mai de demult ca avem o problema, insa aseara am vazut ca iarasi escaladeaza. Nu ma simt reprezentat de aceste comentarii negative. Sunt convins ca oameni onesti, oameni capabili nu au loc de cei care ataca si ataca, din greu.

Huginn spunea...

@ varu muninn

Cred ca se preconizeaza dezbateri de calitate. Nu sunt interesat sa colaborez deocamdata, dar sunt deschis daca sunt si binevenit. :)

La donna spunea...

Pentru onestitate, sunteti siparez sau fost siparez? Numai sa nu imi spuneti ca, de regula, dumenavoastra puneti intrebarile. :)

Muninn spunea...

Oricand, cu multa placere, stimate Huginn! Esti binevenit intre noi.

Muninn spunea...

Daca zic nu, oricum nu cred ca ma veti crede. Nu cred ca are chiar asa mare importanta. Pentru linistea dumneavoastra, aflati ca nu sunt, dar am destule cunostinte in randul lucratorilor din Prevenire.

La donna spunea...

Dupa acest raspuns, sunt sigur ca ati fost. NEgati asta?

Muninn spunea...

Nu confirm, dar nici nu infirm. Trageti dumneavoastra concluzia ce se desprinde. Va multumesc pentru interes, totusi!

La donna spunea...

Si daca ati fi, ar trebui sa fiu nelinistita?

Muninn spunea...

Nu, nicidecum. Prevenitorii sunt si ei oameni ca oricare altii. Cu bune, cu rele....

La donna spunea...

1. Eu chiar cred ca o asemenea structura e binevenita daca se ocupa de corupti si de crima organizata, de siguranta nationala. Dar sunteti de acord ca aceasta structura e un fel de stat in stat, in forma in care e organizata acum si ca se exagereaza atribtuiile acestei structuri?

2. Cum credeti ca veti elimina prejudeactile oamenilor vis a vis de faptul ca un fost siparez si-a facut blog?

Muninn spunea...

Nu cunosc la ce va referiti cand spuneti ca este un fel de stat in stat. Poate ca, daca detaliati, va pot da si eu un raspuns mai convingator. Referitor la utilitatea ei, nu cred ca sunt in masura eu sa apreciez, insa sunt de acord cu ceea ce spuneti. Daca se margineste la scopul pentru care a fost creata, atunci e foarte bine, dar, cu siguranta, ca trebuie sprijinita de toti actorii sistemului penitenciar.
Eu nu am spus ca sunt fost sau actual siparez, dumneavoastra ati tras aceasta concluzie. Eu cred ca orice om de bun simt este remarcat de interlocutorii sai, asa ca nu cred ca cineva va incerca sa ma priveasca avand in minte presupusa calitate.

La donna spunea...

De ce nu infirmati atunci?

Anonim spunea...

La donna, ai grija ca, la cum pui intrebarile, te racoleaza astia in "structura" lor!

Muninn spunea...

Pentru ca nu prea vad relevanta, dar pentru a pune punct acestei polemici, haideti ca va raspund hotarat. Nu sunt siparez, nu am fost siparez, insa nu m-ar deranja sa fiu. Poate pe viitor...

La donna spunea...

Acuzarea nu mai are intrebari. Dragi cititori, e "martorul" dumneavoastra.

Muninn spunea...

Va multumesc, stimata doamna! Intrebarile au fost de bun simt. Intrebarile au fost puse cu o vie curiozitate. Pe viitor, mi-as dori sa putem semna cu adevaratul nostru nume atat comentariile, cat si postarile. Ma voi zbate sa ating acest deziderat, insa este prea devreme deocamdata. Asadar, intr-o buna zi, veti afla si care imi este identitatea.

La donna spunea...

Daca veti atinge acest dezidrat si veti schimba perceptia despre diferite "structuri", veti schimba definitia virilitatii (despre care vorbea tot o asa zisa doamna) in sistemul penitenciar. Succes! :)

Anonim spunea...

Eu inca ma mai intreb de ce ANP-ul nu creaza propriul blog in care lucratorii sa poata posta sub adevarata identitate?

Suntem totusi in era WEB 2.0... Comunicarea nu (mai) trebuie sa se desfasoare doar pe suport de hartie!

Si da, sunt de acord ca ANP esueaza in mod constant si lamentabil in a comunica in interiorul organizatiei.

Anonim spunea...

Off Topic:

Cel din imagine este cumva Dani Filth? :D

Siparezu` spunea...

Salut Bogdan,

Îţi urez şi eu, la fel ca ceilalţi colegi bloggeri, bun venit în blogosferă.

Nu mi-a fost greu să te identific fiind un cititor fidel al blog-ului tatălui tău pe vremuri.

Articolul de început a fost cel care te-a deconspirat fiind inspirat de pe blog-ul la care am făcut referire mai devreme. L-am căutat dar, din păcate, arhiva la acesta nu s-a păstrat decât din decembrie 2009. Probabil tot de tine a fost scris şi acela, asemănările fiind izbitoare.

Sper că tătucu Firinel îţi va fi recunoscător pentru modul destul de agresiv în care îi iei apărarea. Doar şi el a avut grijă de tine atunci cu incidentul de securitate şi nu numai.

În rest numai bine. Mă bucură că Oltenia Prison a deranjat aşa de mult cercurile înalte ale ANP-ului de a fost nevoie de apariţia acestuia.

Aşa cum spunea o comentatoare, apariţia blog-ului proFirinel e relevantă. Dacă te deranja aşa mult cele scrise pe Oltenia Prison trebuia să reacţionezi din decembrie, de la înfiinţarea acestuia.

Tu ai reacţionat însă la 2 săptămâni după ce articolele noastre au făcut referire la ... Firinel. Rezultă astfel destul de clar că nu grija faţă de Craioveanu & co. te-a determinat să laşi jocul de triburile şi să devii blogger.

O zi, sper, bună să ai.

Anonim spunea...

Donule Muninn, mai aveti putin si pupati mana lui Teoroc. Ce a facut acest individ, in afara de propriile interese, pentru binele lucratorilor din penitenciarele tarii? De oameni ca tine suntem satui. Lasa-ne!!!!!

Prisonworker spunea...

Domnule Muninn,

Dacă spuneţi că a vorbi corect limba română este un "detaliu", care în concepţia dumneavoastră ar trebui să fie ceva legat de atenţia feminină, atunci îmi imaginez de ce se prind atât de greu marii corupţi ai sistemului penitenciar românesc de către cei pe care îi apăraţi cu atâta ardoare şi în armata cărora înţeleg că ardeţi de nerăbdare să vă înrolaţi.

Faptul că aveţi nostalgii anticipative cu "doamne", clişee şi stereotipii, îmi întăresc convingerea despre ceea ce am afirmat mai sus.

Nu pretind că eu folosesc limba română la perfecţie. Dimpotrivă, fac destule greşeli. Îi mulţumesc pe această cale lui Pruteanu pentru corecturile de rigoare de-a lungul timpului (avem noi alte dispute cu dânsul, dar nu e nicio supărare legată de corecturile dumisale) şi sper să nu se supere că am preluat, poate stângaci şi incomplet, rolul său.

Nu ştiu dacă meritaţi atenţia de care vă bucuraţi de la început, din partea lui Huginn, a lui Şi totuşi, Famiglia Muşat sau din partea subsemnatului.

În ceea ce priveşte rolul acelei "structuri", articolele argumentate de pe Penifest sunt mai mult decât grăitoare. V-aş putea da exemple despre abuzuri şi atitudini neprofesioniste ale acestei structuri, le-am sesizat unor factori de răspundere care, din păcate, au preferat să ia partea acesteia. Nu dezvolt subiectul. Toate la timpul lor.

Din punctul meu de vedere, faceţi parte din categoria celor care s-au bucurat imens de disputa dintre "puritani" şi "grobieni" sau dintre diferiţi autori de pe Penifest. Şi totuşi avea dreptate, a apărut o nouă categorie, "gargarienii".

În ceea ce priveşte laudele dumneavoastră aduse mult iubitei conduceri glorioase a ANP, îmi vine să spun vreo două-trei grobianisme, dar prefer să închei aici deocamdată.

Dacă aveţi un minim simţ al autocriticii, veţi încerca să învăţaţi ceva din lecţiile primelor ore ale vieţii dumneavoastră pe blogosferă, ca Muninn. Dacă nu, nu băgaţi de seamă.

Anonim spunea...

Sa dea Dumnezeu ca acest blog sa fie pentru noi.Tot timpul ne dorim sperate implinite!
Primul pas,n-a fost de bun augur!
Dar,sa nu condamnam!
Credinta ramane,pana la proba contrarie!
Credinta omului disperat!

Muninn spunea...

@Siparezu`
Stimate domn,
Va multumesc pentru urarea de bun venit, cu toate ca ea nu-mi este adresata. Nu stiu cine este acest Bogdan, dar, dupa detaliile oferite, sigur ca pot intui. Pe viitor, rugamintea mea ar fi sa incercati sa comentati respectand regulile. Rubrica de comentarii nu este un forum si, cu atat mai putin, un chat. Sunt binevenite comentariile ce se refera la subiectul dezbaterii. Daca nu ati inteles, mai repet odata : Acest blog nu se razboieste cu nimeni. Prin aceasta aparitie nu dorim decat sa scoatem in evidenta greutatile si lipsurile cu care ne confruntam, dar intr-o maniera in care nu jignim pe nimeni. De asemenea, vom avea si postari prin care vom puncta ce este pozitv in sistem. Cred ca putem avea un dialog cu oricine si fara atacuri de genul celui pe care domnia voastra lanseaza in acest comentariu sau de genul celui lansat de Prisonworker.
Eu pe dumneavoastra nu va pot educa. Ati trecut demult de cei "7 ani de acasa" in care se putea intervenea. Acum este tardiv. Nu-mi ramane decat sa sper ca veti intelege mesajul si va veti conforma rugamintii mele.
In speranta ca raspunsul meu nu va va deranja prea tare, va multumesc pentru ca ne cititi si ne comentati. De cele mai multe ori, critica este utila, chiar daca nu este cazul acum.

Cu stima,

Muninn spunea...

Pentru anonimul din 26.04.2010, ora 20:15.

Cred ca peste 7000 de colegi din sistem nu stau degeaba alaturi de un om care nu a facut nimic pentru ei. Acesti colegi ai nostri stiu cu mult mai bine decat mine sau decat dumneavoastra ce face si cum munceste domnul Teoroc. Din punctul meu de vedere, modul in care domnul Teoroc si echipa dansului inteleg sa poarte lupta sindicala este cel corect. Am ascultat inregistrari ale unor dezbateri purtate intre ANP si sindicate si am vazut si reversul medaliei. Nu mi-a placut acel stil agresiv de a lupta pentru oameni.

Anonim spunea...

Muninn, comentariul lui Prisonworker putea fi citit ieri pe un alt blog, unde se plangea ca nu i l-ai publicat, dar nu era publicat la tine, desi era clar ca esti la "butoane", fiindca apareau alte comentarii anonime. Asa intelegi tu sa fii corect? Mai bine nu publici si explici de ce, decat sa faci "acrobatii" de acest gen. Pari destul de versat.

Anonim spunea...

Da, dar ai publicat comentariul Siparezului, despre care afirmi, de asemnea, ca era naspa. De asta era ciudat. In fine, voi stiti ce faceti.

Daca tu asta iti doresti, sa nu mai ai parte de comentarii...

Muninn spunea...

@anonimul anterior
Nu eram eu. Chiar daca postarile apar doar sub acest pseudonim, "la butoane" mai sunt si alte persoane. Decizia colegilor mei a fost, initial, de a nu publica acel comentariu. Nu se referea la subiectul zilei si era destul de tendentios, insa am decis ca e mai bine sa fie publicat, pentru ca asa se contureaza tabloul complet. Sper sa nu mai am parte de astfel de comentarii. Si eu sunt de principiul de a nu publica comentarii ce nu au legatura cu subiectul zilei, insa nu am vrut sa fiu acuzat de subiectivism.
Multumesc pentru intelegere!

Muninn spunea...

S-a strecurat o mica eroare... Era vorba de "astfel de comentarii", nu de comentarii in general.
Am corectat eroarea, insa comentariul tau apare acum inaintea comentariului meu. Mea culpa!

Anonim spunea...

Pai, e clar ca setati ora aiurea. Sau tu esti si 9.59? Altfel, 9.59 nu avea de unde sa stie ce vei spune. :) Doar daca nu e vreun clarvazator penitenciar. :))

Anonim spunea...

Voi semnati mai multi cu acelasi pseudonim? Asta, da! De obicei, se procedeaza invers - unul singur cu mai multe pseudonime. Mare e gradina Bloggerului!