duminică, 30 ianuarie 2011

Imputerniciri - solutie eficienta? Nu prea.....

Buna seara, oameni buni!

Domnul Sorin Dumitrascu, dupa lupte seculare, a reusit sa obtina un tabel cu numarul de imputerniciti din unitatile teritoriale. Din pacate, tabelul nu contine si numarul de imputerniciri de la nivelul aparatului central. Ar fi interesant de stiut cati imputerniciti sunt si pe acolo.
Despre imputerniciri, am mai scris si anul trecut. Cine doreste sa revada, o poate face aici.

De la postarea de atunci, mi-am completat imaginea referitoare la aceste imputerniciri si mi-am format opinia ca nu sunt bune. Cel imputernicit nu va avea niciodata autoritatea unui titular si asta e doar una din probleme.

Cea mai buna solutie pentru acoperirea posturilor vacante ramane tot concursul, dar nu asa cum s-a desfasurat in ultimii ani. Cred in concursuri, insa conditiile de participare trebuiesc modificate. Nu mi se pare normal sa participe oricine la aceste concursuri. Nu mi se pare normal ca, direct din functie de executie sau, mai rau, direct din agent, sa te cocotezi pe functie de top management, indiferent de cat de inteligent ai fi.
Ce parere aveti de urmatorul tablou :
- conditie de accedere pe functie de ofiter de executie - minim 3 ani vechime in specialitatea postului ;
- conditie de accedere pe functie de sef birou - minim 3 ani ca ofiter de executie in specialitatea postului ;
- conditie de accedere pe functie de sef serviciu - minim 2 ani ca sef birou ;
- conditie de accedere pe functie de director - minim 2 ani ca sef serviciu....
Lista ar putea continua, dar si suferi modificari.

Sunt poate comunist, asa cum ma acuzau unii colegi, insa nu mi se pare normal ca un agent sa ajunga director de penitenciar ( vezi cazul Halchin, la Arad). Ce experienta poate avea un asemenea om? A tocit 10 legi si are un licar de intelgenta, poate, dar nu cred ca asta il si face un bun top manager. Mama invataturii ramane, in opinia mea, EXPERIENTA.

Cu mult respect,
Muninn.

11 comentarii:

Anonim spunea...

Ar mai fi si cazul domnului Dumitrascu.
Ai dreptate, dar trebuie sa tinem cont ca in unele unitati nu exista toate functiile de care povestesti. Si apoi, de cand nu au mai fost concursuri? De mult. Asa ca nu ar fi avut oamenii cum sa evolueze profesional,doar daca sefii i-ar fi imputernicit. Dar ei nu fac asta. Nu vor sa fie depasiti.

Muninn spunea...

Nu am particularizat. Asa este, sunt si unităţi fără aceste funcţii. Eu, unul, m-am cam saturat sa vad imputerniciti care nu au sustinut in viaţa lor un concurs. Partea interesantă este ca nici nu vor sa susţină. Merg pe ideea ca se va modifica legislaţia si vor fi numiti direct.

Sorin dumitrascu spunea...

Modelul e bun si intr-o lume ideala mi se pare u plan de cariera de luat in seama. Totusi suntem intr-o realitate putin diferita, problema de azi nu poate fi rezolvata peste 8 ani.

Cred ca, daca avem pretentia ca ne-am schimbat cat de cat, din ce in ce mai putini o sa vada o problema in faptul ca doi oameni cu aceeasi experienta si acelasi nivel de studii sa poata concura de la egal la egal.

Poate doar daca o sa apara pe undeva detaliul ca unul e agent si altul ofiter. :)

Muninn spunea...

In opinia mea, exeprienta pe care o capeti ca ofiter de executie, nu e totuna cu cea ca agent. In rest, aveti dreptate! In general, daca agentul a facut o facultate la zi si nu una pe care nu a vazut-o la fata, nu este nicio diferenta intre el si ofiter. Totusi, dupa cum stim, majoritatea au terminat la facultati din alea, abia acreditate - vezi Spiru, vezi Herculane ori Targu Jiu.
Multumesc mult pentru comentariu!

Anonim spunea...

Omul e frustrat, Muninn! Ii da inainte cu acelasi gen de experienta. Probabil si daca exista postul de femeie de servici in penitenciar, o asimila la aceeasi experienta.
Ma intreb daca nu cumva are vreo influenta domnul in toata aceasta afacere?

Muninn spunea...

Daca am fi trait intr-o tara normala, cred ca ar fi avut dreptate. Totusi, realitatea zilei, cea in care agentii obtin diploma de absolventi de facultati fara a deschide o carte in viata lor, ma face sa raman la parerea ca nu are.

Muninn spunea...

M-am cam grabit :). Ma refeream la studii, iar dumneavoastra la experienta. La capitolul experienta, nici nu mai vorbim. Sunt cativa agenti care au experienta de ofiteri de executie si aici ma refer, exclusiv, la cei care inlocuiesc loctiitorii sef tura.

Anonim spunea...

Ceea ce cred ca nu se intelege, pentru ca nu se vrea, este faptul ca experienta unui specialist si cea a unui supraveghetor, nu pot fi la fel. Nu e totuna sa lucrezi direct cu detinutul, sa desfasori programe sau sa supraveghezi.
Dar, domnul Dumitrascu, in marea lui subiectivitate, nu poate vedea problema. Credeam ca e mai destupat, dar observ o mica ingustime. Sigur, are scuze! Asa si-a dorit pentru el.

Din punctul meu de vedere, nu cred in el si nu cred ca sindicatul ma poate reprezenta.

Muninn spunea...

Hmm....si da, si nu. Cei doi lideri sindicali trebuie sa asculte glasul majoritatii, pentru ca majoritatea este formata din agenti. Poate ar fi util si un sindicat al ofiterilor de penitenciare, insa nu cred ca s-ar putea realiza din cauza orgoliilor....si apoi, cati ofiteri are sistemul penitenciar?

Anonim spunea...

Atunci de ce nu se cheama sindicatul agentilor? Sa stim un lucru!

Muninn spunea...

Asta ar trebui sa-l intrebati pe domnul Dumitrascu sau pe ofiterii din sindicatul dumnealui. :)