sâmbătă, 29 ianuarie 2011

Birocratie!....sa ne traiesti!

Salutare, oameni buni!

Mai intai, definitiile :

BIROCRAȚÍE, birocrații, s. f. Interpretare și aplicare a legilor, a dispozițiilor, a regulamentelor etc. numai în litera lor, fără preocuparea de a le înțelege spiritul; birocratism, funcționarism. – Din fr. bureaucratie.
Sursa: DEX '98 | Adăugată de paula | Greșeală de tipar | Permalink

BIROCRAȚÍE f. 1) Atitudine caracterizată printr-o respectare exagerată a formalităților sau a regulilor scrise; formalism. 2) Totalitate a birocraților. [Art. birocrația; G.-D. birocrației; Sil. -cra-ți-e] /bureaucratie
Sursa: NODEX | Adăugată de siveco | Greșeală de tipar | Permalink

Stimati colegi,

Azi, in zi de week-end, stau, ma intreb si va intreb si pe voi : Oare doar sistemul nostru penitenciar este asa cum este sau starea lui este consecinta starii intregii societati romanesti? Oare vina este la noi sau vine de undeva de mai sus?

Cateva chestiuni ...

Multitudinea de hartii ce trebuiesc completate, intocmite, redactate, bibilite sau ce dracu mai trebuie sa mai faci cu ele ne sufoca. Comandantii de sectii sunt inglodati in hartii si hartiute. Educatorii si psihologii la fel. Zilnic, in penitenciare, se tine cate o comisie, ca-i de individualizare, ca-i de risc, ca-i de liberare, ca-i de disciplina sau dracu mai stie ce, nici ca mai conteaza. Conteaza ca o buna parte din timp ne-o petrecem intocmind si analizand hartii. Am senzatia ca am uitat care este rolul nostru. Chiar, o intrebare buna : Care mai este rolul nostru? Doar sa custodiem? Cand sa mai ai timp sa reeduci si sa reintegrezi, cand tu nu mai ai timp sa vezi, la fata, obiectul muncii?
Din punctul meu de vedere, daca ar trebui sa te limitezi strict la programul de 8 ore, ar insemna sa abandonezi obiectul muncii, in favoarea hartogariei. Normal ca atunci iti lungesti programul cu 2, 3, 4 ore. Cand programul tau ajunge de 10-12 ore pe zi, cand sa te mai refaci? Cum sa-ti incarci bateriile pentru a doua zi?

Si nu e numai asta. Prostia nu se termina totusi aici. Avem legislatie, pe care, in mod normal, ar trebui sa o respectam. Nu se poate, de multe ori, datorita lipsei de fonduri. Atunci, tu, decidentule, va trebui sa improvizezi, sa carpesti. Daca carpelile tale nu sunt bune si iti bubuie undeva, nu te iarta nici tata mare. Daca te plangi ca nu poti respecta anumite prevederi din lipsa de bani, e clar, nu esti un bun manager si administrator. Daca lasi la o parte formalismul si te orientezi catre rezultate, vei suporta consecintele controalelor care te vor prinde descoperit pe hartii. Ce conteaza ca tu ai rezultate foarte bune? Nu ai intocmit nu stiu ce balarie care oricum nu are nicio consecinta asupra muncii tale, decat ca iti ingreuneaza si mai mult activitatea, esti bun de plata, nene! Daca esti in gratii, te alegi cu cel putin o atentionare scrisa. Daca nu esti, ti-ai futut norocul.

Daca te tii de partea scriptica si esti la punct cu hartiile, nu ai suficiente rezultate si iarasi esti bun de plata. Daca respecti strict prevederile legislative si iese rau ca nu ai fost si tu flexibil mergand in spiritul legii in anumite cazuri si nu pe litera ei, ai parte de : "Ce dracu, ba! Nu te-ai orientat si tu?", deci - lipsa de tact, lipsa de orientare.

E frustrant, dar asta e realitatea societatii romanesti. Ce mai e de facut, oameni buni?

Va urma....

Sa aveti un week-end linistit, placut si odihnitor!

Cu bine,

Muninn.

P.S. (Later edit) - Un om important in viata mea avea o vorba - Mortii se ingroapa cu pamant si vii cu acte!. E un sfat bun. Vreti sa rezistati pe functii, ingropati-va in hartii. Asta nu inseamna ca v-ati si facut cu simt de raspundere treaba, insa aveti o sansa sa ramaneti unde sunteti, in caz de "Doamne fereste!".

2 comentarii:

Sorin Dumitrascu spunea...

Mesajul fiind care?! S-o lasam asa cum a picat? La altii e mai naspa? Las ca nu murim?

Cam greu cand vrei sa stai in toate luntrile! Asa pare. Incercati poate un articol cu mesaj clar, altul decat "sa stam linistiti si sa ne miram cuminte".

Doar o opinie, sper sa nu va suparati.

Muninn spunea...

Nu mă supar. Nu am de ce. Este opinia dvs. Prin postare, încerc sa trag un semnal de alarma celor care ne diriguiesc destinele. Ar trebui sa fie mai flexibili in modul cum manageriaza, sa renunţe la formalismul exagerat al modului cum ne desfasuram activitatea si sa aprecieze oamenii ce pun mai presus rezultatele decât birocratia si nu cum procedeaza acum. In sistem, sunt mulţi care ar merge pe rezultat, insa, in aceste vremuri, ii sfatuiesc, pentru binele lor, sa pună mai presus birocratia, pentru ca pe hartii sunt controlati. Credeţi ca nu e clar mesajul? Voi incerca sa fiu mai concis si logic in exprimare. Multumesc pentru comentariu!