miercuri, 5 mai 2010

Despre şefi şi despre şefie!

De-a lungul vremii, în sistemul penitenciar, am vazut şefi, şefuţi şi şefuleţi, oameni de toate categoriile, de la cei de toată isprava - stimaţi şi apreciaţi de majoritatea colaboratorilor, până la cei de cea mai de jos speţă umană. De altfel, sistemul penitenciar este plin de şefi. Majoritatea angajaţilor sunt şefi, pornind de la cel mai mic şef ("O escortă este formată din cel puţin doi agenţi, din care unul este şef") şi terminând cu domnul director general.
Noi suferim de şefie. Dorim să ne alinte lumea ca şefi, să ne linguşească, să se uite la noi ca la zei. Nu toată lumea este aşa, dar marea majoritate se încadrează în descriere.
În sistemul penitenciar, am văzut oameni care au pus şi pun mult suflet la locul de muncă, oameni care construiesc (nu la construcţii ma refer), oameni care sudează echipe, oameni care îşi lasă o părticică din viaţa lor, la locul de muncă, dar am văzut şi oameni fără caracter, oameni superficiali, oameni perverşi, a căror singură preocupare a fost să dea în şeful lor, în colegul de lângă, chiar şi în cei pe care îi coordonează, de teamă că aceştia ar putea să le ia, cândva, locul de şef.
Din nefericire, cei din prima categorie devin din ce în ce mai puţini.
Pe bună dreptate, suntem aproape lipsiţi de repere morale.
Cei pe care încă îi mai avem, trebuie să dispară. Nu contează cum, ei trebuie "să ne lase". Să ne lase, să ce? Să ne guvernăm cum ştim noi, vine şi răspunsul. Şi, de cele mai multe ori, lipsa de experienţă, lipsa de pregătire profesională, lipsa de caracter, te duc la ratare. Să zici mersi dacă scapi doar revocat din funcţie. Există marea şansă să fii dat chiar pe mâna Parchetului. Asta se întâmplă dacă dorinţa de a te realiza material este cea care te mână pe tine în luptă.

Stimaţi colegi,
Stimaţi actuali şi viitori şefi,
Fiţi conştienţi de rolul pe care îl aveţi! Încercaţi să deveniţi, dacă nu sunteţi, repere morale! Fiţi flexibili! Fiţi umani! Fiţi corecţi, oneşti şi cinstiţi! Sudaţi echipa pe care o coordonaţi! Implicaţi-vă colaboratorii în munca pe care o desfăşuraţi! Delegaţi din actul managerial! Identificaţii pe cei ce au calităţile de mai sus, încurajaţi-i şi sprijiniţi-i să-şi dorească să promoveze la rândul lor în posturi de şefi, să înveţe că trebuie să-şi asume responsabilităţi! Apreciaţi de fiecare dată, cu o vorbă bună, rezultatele! Atrageţi atenţia când s-a greşit, dacă eroarea este neintenţionată sau se datorează volumului mare de activităţi sau lipsei de personal! Nu vă mai grăbiţi cu sesizările către comisiile de disciplină! Dacă greşeala este repetată sau a fost făcută din cauza lipsei de interes sau a relei intenţii, atunci da, sesizaţi comisia! Stimulaţi-vă colegii, ori de câte ori aveţi ocazia! Încurajaţi-le efortul, călăuziţi-le paşii!
Nu încurajaţi nemunca! Nu încurajaţi fuga de răspundere! Nu încurajaţi lipsa de verticalitate! Fiţi fermi când e vorba de principii!

Poate că, prin ce voi spune acum, îmi voi pune o bună parte din opinia publică penitenciară în cap, dar îmi asum riscul. La nivel de sistem penitenciar s-a comis, după părerea mea, o greşeală. La presiunea sindicatelor, s-a permis tuturor angajaţilor sistemului să poată candida pe funcţii de şefi, de la şefi de birouri, până la directori. Mare eroare! Acest tip de promovare extrem de rapidă, pentru unii de la agent în postul de pază, în şef serviciu pe nu ştiu unde, a dăunat extrem de mult sistemului penitenciar. În prezent, eroarea s-a corectat, dar mulţi din cei promovaţi ca urmare a erorii au rămas. Sigur, sunt şi oameni de calitate printre cei care au promovat atunci, dar incomparabil mai puţini decât ne-am fi dorit. Cinste celor care au fost suficient de maturi, să poată face faţă în posturile în care au promovat.
Nu e vorba aici de discriminare faţă de agenţi, de exemplu, ci de o promovare în trepte. Trecerea prea bruscă de la funcţii de execuţie, la funcţii de top management a creat o multitudine de probleme. Exemplele sunt nenumărate, însă eu nu le voi oferi, pentru că nu ţintesc să atac un om sau altul. Aici discutăm de principii.

Mai tinerilor mei colegi ofiţeri şi agenţi,
Învăţaţi să aveţi răbdare. Experienţa se câştigă arzănd etapă, cu etapă şi nu sărind peste ele. O să vină şi vremea voastră, dacă vă veţi dovedi oameni de calitate. Poate că aveţi neşansa să aveţi lângă voi un şef care nu apreciază calităţile punctate în postare. Nu-i nimic, nu disperaţi! Aveţi timp! Tineţi minte, timpul curge în favoarea voastră şi în defavoarea lor. Azi pot să fie, mâine probabil că vă vor părăsi, la fel de repede precum au venit. Dacă voi sunteţi valoroşi, cineva vă va vedea. Totul este să rămâneţi calmi, să munciţi cu pasiune şi cu sârg. Dacă veţi constata că un om a promovat pe alte principii deccât competenţa şi calităţile lui morale şi intelectuale, nu-l copiaţi! Poate că, copiindu-l, veţi avea succesul aşteptat, însă calitatea voastră umană va fi iremediabil afectată. Un compromis atrage, după sine, un altul şi tot aşa, până veţi constata că întreaga dumneavoastră carieră este construită numai pe compromisuri morale.
Nu vă doriţi să accedeţi pe funcţii, prin "săpatul" celor ce le ocupă. Este cea mai dăunătoare modalitate de a promova. Ne distruge ca oameni. Azi o veţi face dumneavoastră, mâine o vor face alţii cu dumneavoastră. Unde ajungem aşa? Motive se vor găsi, iar dacă nu se vor găsi, se vor inventa. Ce contează că veţi fi subiectul unei erori şi victima unui complot? Mai bine zis, pentru cine mai contează?
Nu există o reţetă care să alunge dezamăgirea. Dezamăgiţi probabil că aţi fost şi probabil că veţi mai fi. Tot ce contează este să nu lăsaţi ca dezamăgirea să afecteze calitatea muncii voastre. Atunci veţi suferi dezamăgire, după dezamăgire.

Despre şefi şi şefie, putem discuta la infinit, dar, totuşi, cam atât pentru azi.
Închei cu o rugăminte :
Fiţi buni şi fiţi morali!

Cu deosebită consideraţie,
Muninn.

16 comentarii:

Anonim spunea...

Frumos.

Anonim spunea...

... si adevarat! Bravo!

Anonim spunea...

Urât, moralizator si fals... Plictisitor.

Anonim spunea...

:))) Mai, mai.... E plictisitor ce spune omul asta, zici tu. Nu e plictisitor scandalul permanent de pe Penifest. Ala nu e! Pai da!
Bre, nu tie ti se adreseaza mesajul, tu esti oricum incurabil. Du-te la tine acolo unde te simti bine, nu ne mai plictisi cu elucubratiile tale.

Muninn spunea...

Lasa-l, stimate coleg! Pentru mine este important ca ma citesc, in primul rand, oameni de calitate, insa sunt multumit ca ma citesc si colegi asemeni lui. Nu-l lua in seama! Asta e parerea lui sau a ei.

Multumesc pentru sustinere!

Cu stima,

Anonim spunea...

Interesanta abordare, mister Muninn. Poate citeste si directorul nostru adjunct de pe paza, ca prea si-a angajat toata familia la puscaria Satu Mare.

Anonim spunea...

@Anonim 6 mai, ora 19.40
Te-ai regasit cumva la modelul negativ de sef prezentat in articol? HA HA.

Anonim spunea...

In principiu aveti dreptate stimate Muninn.
Interesant punct de vedere.
Poate ca multi dintre noi vrem sa fim puternici mai repede.
La Arad avem un director care sigur se regaseste printre cele prezentate.

Anonim spunea...

Poate reusim sa gasim cateva exemple pozitive de sefi. Oameni care sa se incadreze in cerintele astea.
Dau eu doua exemple de oameni buni pe care i-am cunoscut : Dobrica Marian si Velicea Cristian. Desi sunt tineri, cred ca sunt adevarati sefi.

Anonim spunea...

Blogul unui trist care-si scrie singur comentariile si isi lauda colegii SIPA.

Anonim spunea...

Din păcate, sistemul nostrui s-a învățat să-și devoreze valorile și specialiștii, e un fel de văduvă neagră.

Anonim spunea...

Siparezii nestiuti distrug specialistii, iar tu îi ridici în slăvi. E blogul vostru, siparezilor. Mimati comentarii, că poate vă cred fraierii.

Tora ! Tora ! Tora ! spunea...

Chiar daca suntem liberi in decizie, suntem legati de conjunctura.
Daca reusim sa nu privim lucrurile asa cum sunt,ci cum ar trebui sa fie,este un pas inainte.
Sa arda in noi ceea ce dorim sa aprindem!

Anonim spunea...

Pt Muninn

Am citit cu interes articolul d-voastra „Despre sefi si despre sefie”, va respect punctul de vedere, inteleg misiunea d-voastra probabil cateodata ingrata.
Doar cateva precizari:
Citez
„La nivel de sistem penitenciar s-a comis, după părerea mea, o greşeală. La presiunea sindicatelor, s-a permis tuturor angajaţilor sistemului să poată candida pe funcţii de şefi, de la şefi de birouri, până la directori. Mare eroare! Acest tip de promovare extrem de rapidă, pentru unii de la agent în postul de pază, în şef serviciu pe nu ştiu unde, a dăunat extrem de mult sistemului penitenciar. În prezent, eroarea s-a corectat, dar mulţi din cei promovaţi ca urmare a erorii au rămas. Nu e vorba aici de discriminare faţă de agenţi, de exemplu, ci de o promovare în trepte. Trecerea prea bruscă de la funcţii de execuţie, la funcţii de top management a creat o multitudine de probleme. Exemplele sunt nenumărate, însă eu nu le voi oferi, pentru că nu ţintesc să atac un om sau altul. Aici discutăm de principii.”

In primul rand cum s-a corectat eroarea???
In al doilea rand agentii au acces in functii de conducere „ top management ” in urma unui concurs legal organizat, au fost testati de comisii formate din specialisti din ANP.Prin concurs ANP-ul a avut posibilitatea legala sa testeze capacitatea manageriala a respectivului candidat.
Dupa spusele d-voastra „acest tip de promovare extrem de rapidă, pentru unii de la agent în postul de pază, în şef serviciu pe nu ştiu unde, a dăunat extrem de mult sistemului penitenciar”!!!
1.Cu ce a daunat ???
2.Cine a constatat daunele ??? Sa constatat ca, concursurile nu au fost corecte???
3.Sunt specialisti cei care le-au constatat ???
4.Ce masuri sau dispus ??? Aici da, intradevar intrebarea nu are rost masurile au fost dispuse de conducerea ANP . Pentru stoparea daunelor pricinuite sau dispus masuri de imputernicire pe baza de recomandare , pe baza de barfa a unor functionari ofiteri .
Sunt consternat de ce idei discriminatorii promovati d-le Muninn !!!
Si acum sa argumentam.
1. ART. 12 Legea 293
Administraţia Naţională a Penitenciarelor, în procesul de selecţie a funcţionarilor publici cu statut special, garantează aplicarea principiilor de egalitate, merit, capacitate profesională şi de transparenţă.
2. DECLARAŢIA UNIVERSALĂ A DREPTURILOR OMULUI
ART. 7
Toţi oamenii sînt egali în fata legii şi au, fără nici o deosebire, dreptul la o egala protecţie a legii. Toţi oamenii au dreptul la o protecţie egala impotriva oricărei discriminări care ar viola prezenta declaraţie şi impotriva oricărei provocari la o asemenea discriminare.
3.LEGE nr. 188 din 8 decembrie 1999
ART. 1
(2) Scopul prezentei legi îl constituie asigurarea, în conformitate cu dispoziŃiile legale, a unui serviciu public stabil, profesionist, transparent, eficient si impartial, în interesul cetăŃenilor,precum si al autorităŃilor si instituŃiilor publice din administraŃia publica centrala si locală.
4.Hotararea nr. 437 din 30.07.2008 a Consiliului pentru Combaterea Discriminarii Dosar nr. 327/2008.
Petent FSANP
Reclamant M.J.
Consiliul constata si decide ca interdictia de a accede intr-o functie de conducere a agentilor din ANP este un act discriminatoriu.

ETC

P.S. „Exemplele sunt nenumărate, însă eu nu le voi oferi, pentru că nu ţintesc să atac un om sau altul”.
Nu atacati un om sau altul, considerati ca atacati principiile .Am sa revin pe tema promovarilor cu mare placere.

Anonim spunea...

Muninn, parca era vorba ca tu nu publici atacuri la persoana sau afirmatii neverificate. Comentariile de la 20.34 si 20.46 te contrazic, sa sti.

Anonim spunea...

Citez: "Să zici mersi dacă scapi doar revocat din funcţie. Există marea şansă să fii dat chiar pe mâna Parchetului." Incheiat citatul! Cata naivitate! Si ce daca?

Poate sa-mi spuna cineva ce s-a ales de "infractorii" dovediti "cu acte'n regula" dar imbracati in uniforme?

Intrebarea este alta: cand au de gand SEFII din ANP sa nu mai ascunda GUNOAIELE sub pres?

Nu se gandesc ca va veni o vreme a ADEVARULUI?

p.s.Sa nu fim naivi! Lasitatea, este numele mamei mereu gravida! Idem sora-sa, Prostia!

"E prea multi... lasi si prosti!" Nu-i asa... Prutene? Pacat ca pe aici... nu vii si matale! Ar fi mare nevoie!

Scris de...
Omul cu altoitul!